Kunststof kozijnen

Vroeger werd de uitstraling van kunststof kozijnen als voornaamste argument gebruikt om geen kunststof (PVC) te gebruiken. Maar tegenwoordig kan men kunststof kozijnen bijna precies dezelfde uitstraling geven als hout.

Wil je nieuwe kozijnen laten plaatsen?

Tocht in huis, koude voeten of zelfs wateroverlast: oude kapotte kozijnen wil je het liefst zo snel mogelijk vervangen. Naast hout kun je ook voor aluminium of kunststof kozijnen kiezen. Wat zijn de verschillen tussen de materialen? En wat is de beste keuze voor nieuwe kozijnen bij jou thuis? Lees verder om daar achter te komen.

Kies een kozijn dat bij je past

Veel mensen kiezen voor kunststof kozijnen als ze het raamkozijn laten vervangen. Naast belangrijke voordelen zoals minder onderhoud en betere isolatie, zijn deze kozijnen ook vaak de goedkoopste optie. Niet alleen bespaar je met kunststof i.c.m. isolatieglas tot wel €250,- op jaarbasis op de energierekening (gemiddeld huis in Nederland, 70 m2), ook betaal je voor de materiaalkosten en het plaatsen een stuk minder. Wil je de goedkoopste kozijnen, dan is het verstandig om enkele offertes aan te vragen en de prijzen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je het meeste geld bespaart op het plaatsen van je nieuwe raamkozijnen.

Voordelen kunststof kozijnen

Houten kozijnen zijn lange tijd de meest populaire keus geweest. Inmiddels is de populariteit van houten kozijnen ingehaald door kunststof kozijnen. Vooral de laatste 10 jaar heeft de kunststof kozijn een ware opmars gemaakt. Een belangrijke factor waar kunststof zich onderscheid van hout, is de prijs. Kunststof is niet alleen goedkoper dan aluminium, maar ook goedkoper dan hout. Daarnaast heeft het als voordeel dat het minder vuil aantrekt. Dit komt omdat kunststof als eigenschap heeft dat het niet elektrostatisch is, wat tot gevolg heeft dat stofdeeltjes en vuildeeltjes niet worden aangetrokken. En heeft het verder ook nog eens een goede isolatiewaarde. Kunststof kozijnen in combinatie met de juiste beglazing kan er voor zorgen dat jouw energierekening flink omlaag gaat.

Kunststof is een materiaal met een aantal belangrijke eigenschappen en voordelen. Hieronder zullen de belangrijkste voordelen op een rijtje worden gezet.

1) Onderhoudsarm
Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm en tevens onderhoudsvriendelijk. Er is minder snel slijtage wanneer je een kunststof kozijn hebt dan wanneer je een houten kozijn zou hebben.

2) Goed isolerend vermogen
Kunststof kozijnen hebben, in tegenstelling tot aluminium kozijnen, een goed isolerend vermogen. Een kunststof kozijn in combinatie met de juiste beglazing kan dus zorgen voor een aanzienlijke daling in de energiekosten, omdat je minder hoeft te stoken.

3) Brandveilig
Kunststof is een brandveilig materiaal. Dit in tegenstelling tot hout. Wanneer een houten kozijn vlam vat, zal het erg veel schade tot jouw huis kunnen toebrengen. Dit is zeker niet het geval bij een kunststof kozijn, deze zal veel minder snel vlam vatten.

4) In veel verschillende kleuren mogelijk
Je kunt kunststof kozijnen personaliseren zoals je wenst, omdat ze een veelvoudig design hebben. Kunststof kozijnen zijn verkrijgbaar in iedere RAL-kleur. Je kunt er dus voor kiezen om jouw kozijnen een modern uiterlijk te geven, maar ook een authentiek uiterlijk door houtnerf in de kunststof aan te brengen. Daarnaast kan kunststof werkelijk in iedere vorm gefabriceerd worden die je wenst, ideaal dus!

5) Relatief goedkoop
Doordat kunststof zo makkelijk in iedere vorm te produceren is, zijn kunststof kozijnen de meest voordelige optie wanneer je moet kiezen voor een kozijn. Houten en aluminium kozijnen zijn beiden duurder in de aanschaf. Kunststof kozijnen zijn gemiddeld zo’n 20% goedkoper dan aluminium kozijnen en 15% goedkoper dan houten kozijnen.

6) Vuilafstotend
Kunststof materiaal heeft als voordeel dat het minder vuil aantrekt dan hout. Dit komt omdat kunststof als eigenschap heeft dat het niet elektrostatisch is, wat tot gevolg heeft dat stofdeeltjes en vuildeeltjes niet worden aangetrokken.

Nadelen kozijnen van PVC

Echter hebben kunststof kozijnen ook een aantal nadelen. Vooral oudere kunststof kozijnen hebben de eigenschap dat ze door de jaren heen kunnen verkleuren, dit komt vaak door zonlicht, en gebeurt dan ook enkel bij raamkozijnen waarop de zon veel schijnt. De nieuwe PVC kozijnen hebben echter een betere bescherming tegen UV-licht en is de kans op verkleuring minimaal.

Daarnaast is kunststof een minder duurzaam product dan hout. Het gaat minder lang mee en beschadigingen zijn moeilijker op te lossen en weg te werken dan dit bij hout het geval is. Ook loopt kunststof materiaal sneller schade op in vergelijking met aluminium. Als laatste kun je kunststof minder makkelijk verven, zo wordt het afgeraden om een kunststof kozijn te schilderen.

Kunststof kozijnen kopen

Als je weet welke soort kunststof kozijnen je wilt kopen, is het tijd om een geschikte aanbieder te vinden. Omdat kunststof kozijnen zo goedkoop zijn, kan je je bij het kopen ervan focussen op andere zaken. Zo dien je er bijvoorbeeld rekening mee te houden met wat voor soort raam je dit kozijn wilt combineren. Er zijn verschillende soorten kunststof kozijnen:

1) Vaste ramen
Vaste ramen zijn het reguliere type raam dat in ieder huis te vinden is. Deze ramen kunnen niet open of dicht, maar zijn vaste ramen die in het kozijn gemonteerd zijn.

2) Draairamen
Draairamen worden ook wel kiepramen genoemd. Deze ramen kunnen open en dicht, zowel horizontaal als verticaal. Het is dan ook erg gebruiksvriendelijk.

3) Valramen
Een valraam is een raam dat van boven naar beneden open gaat: het ‘valt’ als het ware een beetje naar beneden. Dit type raam wordt vaak geplaatst op hogere plekken op een muur.

4) Overige soorten ramen
Naast het bovengenoemde zijn er nog andere soorten raamtypes. Denk hierbij aan uitzetramen, schuiframen, etc.. Uitzetramen worden vaak gebruikt op zolders, omdat daar de muren/het dak van het huis niet recht maar schuin zijn. Uitzetramen bieden hier een perfecte oplossing voor. Je kunt uiteraard prima jouw raamtype zelf uitkiezen, maar denk erbij dat je bij het monteren van jouw raam toch echt een specialist nodig hebt!

Naast het type raam waar je rekening mee moet houden, moet je ook rekening houden met de oppervlakte. Is het bijvoorbeeld een erg grote oppervlakte maar wil je je raam wel open en dicht kunnen doen, dan is een schuifraam waarschijnlijk de beste optie, dit wordt dan ook vaak een schuifpui genoemd.

Type profiel

Over het algemeen kan er gesteld worden dat er twee type kunststof kozijnen zijn, namelijk kunststof kozijnen met een vlak profiel en met een verdiept profiel. Kunststof kozijnen met een verdiept profiel zijn iets dikker dan kozijnen met een vlak profiel. Dankzij deze dikte heeft het verdiept profiel meer dieptewerking en zal het ook een beter isolerende werking hebben. Een vlak profiel oogt daarentegen wat moderner, omdat het een slanker design heeft en platter is. Doordat het een dunner uiterlijk heeft, is de isolerende werking wat minder. Kunststof kozijnen met een verdiept profiel lijken meer op een houten kozijn, en hebben dus een authentieker uiterlijk. Wat dat betreft is de keuze een keuze van smaak.

Kosten

Kunststof kozijnen zijn vele malen goedkoper in de aanschaf dan houten en aluminium kozijnen. Dit komt vooral omdat het materiaal gemakkelijker te produceren is: het kan in iedere vorm gefabriceerd worden en de kosten voor de fabrikant zijn erg laag. Het is dus voordelig om een kunststof kozijn aan te schaffen, maar wat zijn dan de daadwerkelijke kosten? De prijs van een kunststof kozijn is zo’n €500,- per vierkante meter inclusief montage en glas. Dit is zo’n 15% goedkoper dan houten kozijnen en zelfs 20% goedkoper dan aluminium kozijnen!

De prijs die je betaalt voor een kunststof kozijn is verder afhankelijk van de mate van personalisatie die je wilt. Wil je een speciaal kleurtje die moeilijk verkrijgbaar is, een coating zodat de kunststof langer meegaat of een houtnerfprofiel waardoor het net lijkt of het kozijn van hout is? Het is allemaal mogelijk, echter dien je voor al deze extra opties wel meer te betalen. Je kunt het zo gek en zo duur maken als dat je zelf wilt.

Wat kosten jouw kozijnen?

Vraag offertes op bij kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen te krijgen.
Gratis & Vrijblijvend