Houten kozijnen

Houten kozijnen staan al jaren bekend om de mooie uitstraling in combinatie met een gunstige prijs. Houten kozijnen hebben het grote voordeel dat ze in ieder type huis (groot of klein, nieuw of oud) geplaatst kunnen worden zonder dat dit af doet aan het uiterlijk van het huis. Sterker nog, houten kozijnen zorgen vaak voor een mooiere uitstraling.

De prijs van houten kozijnen is lager dan die van aluminium kozijnen, maar hoger dan die van kunststof kozijnen. Houten kozijnen worden al eeuwenlang gebruikt en zijn nog steeds mateloos populair. Houten kozijnen zijn dan ook een goede keus wanneer je binnen een warme uitstraling wilt hebben en buiten een moderne look gecombineerd met een authentiek uiterlijk. Maar waar moet je allemaal op letten wanneer je er voor kiest om houten kozijnen aan te schaffen?

Voordelen en enkele nadelen

Houten kozijnen bieden onder meer de volgende voordelen: lange levensduur, mooie uitstraling en gemakkelijk te bewerken. Echter hebben houten kozijnen ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat het kozijn onderhoud nodig heeft. Want wanneer je de kozijnen verft in een kleur naar keuze, is er natuurlijk altijd het risico dat de kleur vervaagt en gaat slijten. Dit brengt met zich mee dat je om de zoveel tijd (vaak om de 5 jaar) jouw kozijnen opnieuw dient te verven. De kozijnen zien er dan gegarandeerd weer op-en-top uit, echter moet je er dus wel tijd en moeite insteken om de kozijnen weer van een nieuwe verflaag te voorzien.

Kosten

Wil je nieuwe kozijnen en kies je voor hout? Wij raden altijd aan om hiervoor een vakman in te schakelen. Veel mensen kiezen houten kozijnen om het uiterlijk, immers het oog wil ook wat. Echter gaat de aanschaf van een houten kozijn ook gepaard met de nodige kosten. Deze zullen hierna worden toegelicht.

Prijzen verschillende soorten hout
De prijs van een houten kozijn is hoger dan die van een kunststof kozijn, maar lager dan die van een aluminium kozijn. Er zijn verschillende type houten kozijnen, zo kun je kiezen tussen hardhout of zachthout. Hardhouten kozijnen zijn iets duurder dan zachthouten kozijnen, maar gaan wel langer mee.

Voorbeelden van hardhouten kozijnen zijn afzelia of meranti. Voorbeelden van zachthouten kozijnen zijn grenen of lariks. Daarnaast wordt de prijs van houten kozijnen bepaald door de mate van duurzaamheid van het hout.

De gemiddelde prijs van een houten kozijn ligt zo rond de €650 euro inclusief montage en glas. En soms kun je zelfs subsidie krijgen.

Uitbesteden aan kozijnbedrijf
Het is altijd verstandig om de kozijnen door een professioneel bedrijf te laten installeren, in plaats van het zelf te doen. Als de houten kozijnen eenmaal geïnstalleerd zijn, ben je natuurlijk nog niet klaar met de kosten. Houten kozijnen zijn weliswaar goedkoper dan aluminium kozijnen, maar het is belangrijk om ook naar de lange termijn kosten te kijken. Het grote nadeel van houten kozijnen is dan ook dat ze onderhoud nodig hebben, met name het schilderwerk moet eens in de zoveel tijd bijgewerkt worden. Denk hierbij aan eens in de 5 jaar een nieuwe verflaag of eens in de 7 jaar een reparatie aan het houtwerk.

Het monteren van een houten kozijn is niet makkelijk, je dient namelijk niet alleen de juiste afmetingen te weten, maar ook rekening te houden met additionele materialen om het kozijn goed af te sluiten. Denk hierbij aan tochtrubber, pluggen, purschuim en kit. Schakel daarom altijd de hulp in van een specialist, zodat je zeker weet dat het kozijn op de juiste manier geïnstalleerd wordt.

Klassen

Over het algemeen wordt er zoals hierboven beschreven onderscheid gemaakt tussen hardhout en zachthout. Het verschil zit hem hier in de kwaliteit van het hout. Hardhout gaat gemiddeld wel zo’n 2 tot 3 keer langer mee dan zachthout: een gemiddelde levensduur van 75 jaar. Hierdoor zit er een fors verschil in prijs tussen hardhout en zachthout. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de duurzaamheid van het hout. Zo zijn er vijf verschillende duurzaamheidsklassen: 1, 2, 3, 4 en 5. Zachthout valt in de duurzaamheidsklassen 1 tot en met 3, en hardhout valt in de duurzaamheidsklassen 4 en 5. Duurzaamheidsklasse 5 is het meest duurzaam en dit type hout kost dan ook het meest. Het grote verschil in de klassen zit in de kwaliteit van het hout en daarmee hoeveel onderhoud het hout over de jaren heen nodig heeft.

Echter zul je hier het minste onderhoud aan hebben, en dus is het de afweging of je liever minder wilt betalen met meer onderhoud, of meer wilt betalen met minder onderhoud. Omdat onderhoud ook geld kost, is het belangrijk om te kijken naar de lange termijn en deze kosten mee te nemen in de berekening van de aanschafprijs van houten kozijnen.

Houtrot en houten kozijnen repareren

De meest voorkomende oorzaak van schade aan houten kozijnen is houtrot. Houtrot komt voor wanneer jouw kozijnen van slechte kwaliteit hout zijn, of wanneer ze lang geen onderhoud hebben gehad. Het repareren van een houten kozijn is, in tegenstelling tot aluminium en kunststof kozijnen, erg gemakkelijk. Aan de ene kant is het natuurlijk vervelend dat hout relatief snel schade oploopt, omdat hout een veel zachter materiaal is dan aluminium of kunststof. Echter is het voordeel hiervan dat het ook wel redelijk makkelijk op te knappen is. Kunststof kozijnen zijn vrijwel niet te repareren bijv..

Wat kosten kozijnen met/zonder subsidie?

Vraag gratis offertes op bij kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen te krijgen. Gratis en vrijblijvend!