Aluminium kozijnen

Als je op zoek bent naar kozijnen voor jouw huis dan heb je in Nederland voornamelijk de keuze uit aluminium, houten of kunststof kozijnen. Je kunt afhankelijk van jouw wensen voor elk van deze materialen kiezen. Aluminium is bijvoorbeeld een zeer deugdelijk materiaal welke uitermate geschikt is als deur- of raamkozijn.

De keuze valt in Nederland vaak op kunststof of hout maar is het zeker de moeite waard om je ook in te lezen over de mogelijkheden van aluminium. Aluminium kozijnen zijn verkrijgbaar in bijna alle RAL-kleuren. De kozijnen gaan lang mee en zijn achteraf recyclebaar. Bovendien is aluminium zeer makkelijk schoon te maken en te houden. Een ideaal materiaal voor kozijnen dus.

Prijs per m2

Over het algemeen zijn aluminium kozijnen iets duurder dan bijvoorbeeld hardhout kozijnen maar zijn de prijsverschillen bijna te verwaarlozen aangezien hout meer onderhoud vereist. Bovendien zijn er ook voldoende low-budget aluminium kozijnen verkrijgbaar en kun je tegen een schappelijke prijs alsnog gebruik maken van dit materiaal. En bepaald ook het soort glas hoe duur jouw kozijnen uiteindelijk zullen zijn.

Omdat er meerdere factoren bepalend zijn voor de totale prijs is het vooraf niet echt mogelijk om aan te geven hoeveel je nu precies kwijt bent. Echter kun je als richtlijn er wel rekening mee houden dat aluminium kozijnen zo een €900 euro per m2 kunnen kosten inclusief glas en montage. Overige factoren die bepalend zijn voor de kosten zijn onder meer of je een kiepraam met bewegende delen wilt laten plaatsen. Ook is de afwerking van het materiaal bepalend voor de prijs, maar varieert de prijs van de kleur die je kiest niet. Verder is het soms mogelijk om een kozijnsubsidie van de overheid of een lokale gemeente te krijgen. Zodoende gaan de kosten natuurlijk omlaag.

Over aluminium

Wat is aluminium nu precies? Aluminium is een bijzonder metaal met een aantal unieke eigenschappen. Aluminium is onder andere drie keer lichter dan staal, is sterk en is in overvloed aanwezig op aarde.

Aluminium is na zuurstof en silicium het meest voorkomende chemische element op aarde. Zo een 8% van onze aardkorst bestaat uit aluminiumoxide. In bauxiet zit rond de 50% tot 60% aluminiumoxide. Tijdens de winning van primair aluminium wordt er van ongeveer 4 kilo bauxiet 1 kilo aluminium gewonnen. Voor de productie van aluminium is er voor iedere kilogram aluminium 13 kWh energie nodig. Omdat het primair verkrijgen van aluminium zoveel energie kost is het een van de meest gerecyclede materialen. Het grote voordeel van recycling is dat er 95% minder energie nodig is om het materiaal weer opnieuw in te kunnen zetten. Aluminium kan primair voor dezelfde toepassingen gebruikt worden omdat er geen degeneratie optreedt bij het recycleproces.

Het bewerken van aluminium kan op vele verschillende manieren omdat de vormvrijheid van het materiaal bijna oneindig is. Dit komt doordat aluminium een kubisch effen en vlak gecentreerd kristalrooster heeft. Het materiaal kan vervormd en verspaand bewerkt worden. Naast het bewerken is aluminium ook op diverse manieren te verbinden. De verbindingstechnieken die onder andere gebruikt worden zijn lassen, lijmen, bouten, drukvoegen, klikken en solderen.

Bron: www.aluminiumcentrum.nl

Voordelen

De keuze valt ook op aluminium kozijnen omdat ze bepaalde eigenschappen hebben. Zo is dit product niet gevoelig voor rot of de weersomstandigheden. De kozijnen gaan erg lang mee en zijn achteraf ook te recyclen. Ze kunnen wel 50 jaar meegaan en zijn tevens makkelijk te onderhouden. Daarom kunnen aluminium kozijnen een goede keuze zijn.

Een ander voordeel is dat aluminium kozijnen goed tegen weersomstandigheden bestand zijn. Hierdoor kun je dus lang genieten van een mooie uitstraling. Het aluminium heeft minder onderhoud nodig dan andere materialen zoals kunststof of hout. Je kunt jouw aluminium kozijnen makkelijk onderhouden door deze van tijd tot tijd met een doek schoon te maken. Door een keer met een natte doek er overheen te gaan zorg je er voor dat deze lang schoon blijven. Aluminium kozijnen inclusief dubbel glas zorgen er tevens voor dat je je huis goed kunt isoleren. Daarnaast zijn ze ook nog eens recyclebaar.

Nadelen

Aluminium kozijnen staan er bekend om dat ze iets duurder in de aanschaf zijn dan kozijnen van een ander materiaal. Echter hebben ze ook andere nadelen en is het aan jou om de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen en kijken welk materiaal het beste voor jouw woning is.

Aluminium is bijvoorbeeld een slechte isolator waardoor je dus extra aandacht moet besteden aan de isolatie van je woning en dus kozijnen moet nemen met een lage U-waarde. Kozijnen van aluminium met een lage U-waarde zijn extra bewerkt en hebben nog een extra laag isolatiemateriaal ingebouwd gekregen om kou buiten en warmte binnen te houden. Budget aluminium kozijnen hebben deze isolatie bijna nooit. Mocht isolatie geen punt zijn (bijvoorbeeld in de garage) dan kun je voor deze budget kozijnen kiezen. Verder is aluminium niet even sterk als staal en kan een kozijn met voldoende kracht gebogen worden. De kozijnen kunnen dus gebroken worden en zijn dus te ontwrichten. Echter is dit ook het geval bij hout en sommige PVC soorten. Let dus op mogelijke inbraken!

Interessante feiten over aluminium: video (Engels)

In dit filmpje worden enkele belangrijke eigenschappen van aluminium uitgelegd. Aluminium heeft bijzondere eigenschappen, zoals ook reeds hierboven beschreven. Het is een metaal dat zeer makkelijk te bewerken is en voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden zoals voor producten in de luchtvaart, auto-industrie maar ook de levensmiddelenindustrie. Aluminium rot of roest niet en brengt het geen schade aan levensmiddelen als het als verpakkingsmateriaal gebruikt wordt. Zo zijn er nog meer interessante feiten die je moet weten, bekijk daarom het filmpje hieronder:

Brancheverenigingen

Indien je aluminium kozijnen wilt kopen zul je te maken hebben met bedrijven die direct of indirect een band hebben met verschillende overkoepelende organisaties in deze branche zoals Het Aluminium Centrum, De MetaalUnie of de Aluminium Award Europe.

Een bedrijf dat aluminium kozijnen levert moet niet alleen verstand van het plaatsen van kozijnen in het algemeen hebben maar zou dus ook kennis in huis moeten hebben over het gebruik van aluminium. Bovendien kun je verwachten dat de medewerkers beschikken over de nodige kennis om dit metaal te lassen. Tegenwoordig komen de kozijnen al voorgefabriceerd van de productielijn en komt er nauwelijks laswerk aan te pas, echter is dit wel een vaardigheid die je mag verwachten van een kozijnleverancier dat aluminium kozijnen levert.

Exacte prijzen weten?

Wat kosten aluminium kozijnen nu precies? Dat kun je achterhalen door gratis en vrijblijvende kozijn offertes op te vragen. Met onze offerte service vergelijk je makkelijk en snel meerdere bedrijven.

Wat kosten kozijnen met/zonder subsidie?

Vraag gratis offertes op bij kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen te krijgen. Gratis en vrijblijvend!