Prijzen kunststof kozijnen

Door een idee te krijgen van hoe de kosten van kunststof kozijnen worden samengesteld kun je kijken hoe je geld kunt besparen. De eindfactuur bestaat voor een groot gedeelte uit materialen (52%), de arbeidskosten voor het plaatsen van de kozijnen (41%), de afvoerkosten voor het verwijderen van de oude kozijnen (5%) en voorrijkosten (2%). Hieruit kun je opmaken dat de kosten voor het installeren van je kozijnen bijna gelijk zijn aan de kosten voor de kozijnen zelf. Je kunt dus besparen door de installatie zelf te doen of door de markt aandachtig te onderzoeken en verscheidene offertes met elkaar te vergelijken om de beste deal te vinden.

Factoren die de prijs van de materialen beïnvloeden

De belangrijkste factoren die de prijs van de materialen (52%) bepalen zijn het soort raam, de uitvoering van het kozijn, het soort glas en de extra opties die je aan het einde kunt toevoegen.

 • Het soort raam: onder kozijn wordt vaak verstaan de omlijsting inclusief het bewegende deel, dus het raam. Eigenlijk is een kozijn alleen de omlijsting en wordt het geheel raamkozijn of venster genoemd. Aangezien je vaak alles tegelijk aanschaft heb je ook de keuze uit het soort raam dat in je kozijn wordt gezet. De meest gangbare opties zijn vaste ramen, valramen of uitzetramen, draairamen en draai-kiepramen. Het verschil zit hem in de manier waarop ze worden geopend en de plaatsing van de scharnieren.

  In de volgende tabel vind je de kosten voor deze verschillende raamsoorten, inclusief BTW maar exclusief plaatsing. Je kunt hiermee een inschatting maken van de mate waarop dit de totaalprijs zal beïnvloeden.

  Soort kunststof raam 60cm x 60cm Prijs
  Vast raam €90 - €120
  Valraam €150 - €200
  Uitzetraam €150 - €200
  Draairaam €160 - €225
  Draai-kiepraam €175 - €250
 • De uitvoering: dit is een erg belangrijk punt en een beslissing die je goed moet overwegen. Kunststof is een materiaal met een lange levensduur dat nauwelijks onderhoud nodig heeft. Daardoor is het niet nodig om je kunststof kozijnen te verven en is het dus zaak dat je voor de juiste tijdloze kleur kiest. Leveranciers bieden de kozijnen vaak aan in een verscheidenheid van kleuren en combinaties zijn ook mogelijk. Daarnaast kun je kiezen voor een bepaalde uitvoering, zoals een houtlook die het uiterlijk van hout feilloos nabootst. Het toevoegen van kleur heeft geen consequenties voor de prijs, maar wil je een bepaalde uitstraling (houtnerf-look of metallic afwerking) dan betaal je hier wel iets meer.
 • Het soort glas: je hebt de uitvoering bepaald van je kozijnen en je weet welke ramen je erin wilt hebben, dan kun je nu overgaan op het kiezen van het glas. De meeste kozijnen worden standaard geleverd met HR++ glas. Dit is om de uitstekende isolatiewaarde van het kozijn te behouden. Je hebt vaak ook de keuze uit andere glassoorten, zoals een beter of slechter isolerend type, maar ook veiligheidsglas, zelfreinigend glas of zonwerend glas is een optie.

  Voor sommige opties gaat de prijs omhoog ten opzichte van HR++ glas, maar voor sommige opties gaat deze juist naar beneden. De volgende tabel geeft de gemiddelde kosten per vierkante meter weer voor de verschillende glassoorten, zodat je een indicatie krijgt wat dit kan betekenen voor de uiteindelijke prijs voor je kozijn. De bedragen zijn inclusief BTW.

  Soort glas Prijs per m2
  Dubbel glas €70,-
  HR+ glas €80,-
  HR++ glas €85,-
  HR+++ glas €125,-
  Zonwerend glas €80,-
  Optioneel: zelfreinigend glas 20% extra
  Veiligheidsglas Vanaf €40,-
 • De extra opties: nadat je het uiterlijk van het raam hebt bepaald, kun je kiezen voor extra opties. Een geïntegreerd rolluik bijvoorbeeld, of een voorzet hor. Ventilatieroosters zijn vaak praktisch voor ruimtes waar de lucht niet kan worden ververst en zonwering in slaapkamers of voor ramen die vaak in de zon staan zijn ook geen overbodige luxe. Door deze meteen mee te bestellen, in plaats van later afzonderlijk aan te schaffen, ben je vaak goedkoper uit.

  In de onderstaande tabel vind je de verschillende prijzen voor deze opties, inclusief btw.

  Extra optie Kosten per eenheid
  Ventilatierooster Vanaf €45,- per stuk
  Zonwering Vanaf €125,- per m2
  Hor (60cm x 60cm) Vanaf €60,- per stuk
  Rolluik Vanaf €100,- per m2

Kies de juiste leverancier

Een andere factor die invloed heeft op de totaalprijs van je kozijnen is de leverancier die je kiest. Er worden een groot aantal producten aangeboden met een verscheidenheid aan prijzen. De juiste leverancier voor jou hangt af van wat je belangrijk vindt: de prijs, de kwaliteit, of de service.

 • De prijs: als je met een strak budget te maken hebt, dan kan het zijn dat je de leverancier uitkiest op basis van de prijs. Waar je wel rekening mee moet houden is dat kozijnen met een lagere prijs soms een lagere isolatiewaarde hebben, minder lang meegaan en dat de garantieregeling minder goed is. Ook kan het zijn dat je door de lagere isolatiewaarde niet in aanmerking komt voor subsidie. Het is dus belangrijk dat je dit goed bekijkt en dat je hiermee akkoord gaat voordat je overgaat op de aankoop.
 • De kwaliteit: vind je het belangrijk dat de kwaliteit van de kozijnen goed is, dan betaal je vaak meer, maar krijg je hier ook meer voor terug. Een goede garantieregeling is een voorbeeld, maar ook een langere levensduur en een betere isolatiewaarde. Een manier om zekerheid te krijgen over de kwaliteit van de kozijnen is door te kijken naar de keurmerken. Ook is het belangrijk dat ze door een kwalitatief kozijnbedrijf worden geïnstalleerd, zodat je weet dat je vakmanschap in huis haalt. Dit kun je doen door te controleren of het installatiebedrijf erkend is en dus bij een vakvereniging is aangesloten. Deze vakvereniging controleert haar leden regelmatig op punten zoals kwaliteit, service, betrouwbaarheid, veiligheid en milieuvriendelijkheid.
 • De service: wil je graag gebruik maken van een goede service, dan is het belangrijk na te gaan wat er bij de aangeboden prijs zit inbegrepen en welke nazorg wordt geboden. Het beste kun je dan alles bij één leverancier regelen, dus de aankoop, de installatie en de nazorg. Lees tevens de garantieregeling aandachtig door en kijk wat de mogelijkheden zijn voor een onderhoudscontract.

De installatie zelf doen

Het klinkt mooi, de helft besparen op de totaalprijs, maar als je overweegt de kozijnen zelf te installeren zijn er een aantal aandachtspunten die je in acht moet nemen.

Vaak wordt het toch afgeraden om de kozijnen zelf te installeren en hier zijn goede redenen voor.

 • Extra kosten: je zal nooit de volledige arbeidskosten besparen door de installatie zelf te doen. Er kunnen uitgaven om de hoek kijken met betrekking tot steigerhuur, afvoerkosten, het aanschaffen van bepaald gereedschap en veiligheidsmaterialen.
 • Kluservaring: aangezien het plaatsen van kozijnen precisie werk is en verkeerde plaatsing kan betekenen dat je woning niet meer waterdicht is of dat er zwakke punten ontstaan in de gevel, is kluservaring noodzakelijk.
 • Tijd: ook moet je er rekening mee houden dat het jou aanzienlijk meer tijd zal kosten dan een ervaren monteur om nieuwe kozijnen te installeren. Dat betekent niet alleen langer overlast in huis, maar ook dat je woning langer onbeschermd zal zijn tegen de weersomstandigheden.
 • De garantie: vaak heeft het ook consequenties voor de garantieregeling. Leveranciers willen graag dat dit wordt gedaan door erkende bedrijven die bij hun zijn aangesloten en waarvan ze weten dat ze kwaliteit kunnen leveren. Doe je dit zelf, dan zal een groot gedeelte van de garantieregeling kunnen komen te vervallen.

Als je echter vrede hebt met bovenstaande punten, dan kun je kozijnen vinden die makkelijker te installeren zijn en die worden vergezeld van duidelijke instructies en video's. Er zijn leveranciers die alleen de kozijnen leveren zonder montage en voor hen staat dit punt hoog in het vaandel. En ook al zal je hoogstwaarschijnlijk niet de helft besparen, je besparing zal wel aanzienlijk zijn.

Wat kosten jouw kozijnen?

Vraag offertes op bij kozijnbedrijven in jouw regio en vergelijk het aanbod om een goed beeld van de mogelijkheden, het rendement en de besparingen te krijgen.
Gratis & Vrijblijvend